mittlivsommorsa.blogg.se

27-årig nybliven morsa som tänker skriva om det mesta som hör mammalivet till - dela med mig av mina tankar och upplevelser.

Min graviditet

Publicerad 2016-04-09 22:43:00 i Allmänt,

Tänkte jag skulle berätta lite om hur min graviditet var. Jag slutade med p-piller i slutet av februari 2015. I mitten på mars fick jag min första mens, och därefter blev jag gravid. Så det gick ju väldigt lätt (som tur var). Man vet ju aldrig innan man börjar försöka om det ens kommer att gå. Det finns ju dom som får försöka i flera år, och dom som aldrig kan bli gravida :-(
Jag började få väldigt ont i magen, det var så jag märkte att det var nåt. Jag vaknade mitt i natten, hade som mensvärk fast mycket värre, var helt kallsvettig och illamående. Och så var det några nätter. Men det började även på dagarna, när jag var på jobbet fick jag flera sånna attacker, jag kunde knappt stå rakt. På en lördag kunde vi inte hålla oss längre, Chrille sa att jag var tvungen att åka och köpa graviditetstest, så det gjorde jag. När jag kom hem igen gjorde jag testet på en gång, och det blev två rosa sträck :-D jag blev så oerhört glad och lycklig, dagen som jag längtat efter under flera, flera år var äntligen här! Det onda i magen gick över efter några veckor. Jag ringde barnmorskan på måndagen, då kom vi fram till att jag var i v.6 (5+1). Vi var där på inskrivning, provtagning, freja-samtal. Vi valde att göra KUB-test, när vi gjorde det var det inte så lätt att mäta, för bebisen låg först med huvudet rätt upp och fötterna ner, det gick tydligen inte att mäta då, den behövde ligga lite mer plant, så jag fick gå ut och hoppa runt lite, dricka lite kallt vatten och sen komma tillbaka, men det var likadant fast tvärtom huvudet rätt ner och fötterna upp. På tredje försöket gick det i alla fall. Och det var lågrisk för kromosomavvikelser. På RUL hade vi bestämt oss för att kolla vilket kön det var, eller det var mest Chrille som ville, mig spelade det ingen roll, det fick gärna vara en överaskning. Men det gick inte att se vilket kön det var, bebisen satt i skräddarställning så att benen skymde. Barnmorskan tryckte och grejade för att försöka få bebin att flytta på sig, men det gick inte, så det fick bli en överaskning i alla fall. Vi var lite inne på om vi skulle boka in ett 3D ultraljud, för att dels få sånna där häftiga bilder, men också för att se kön, men det blev aldrig så, det fick förbli en överraskning. 
Förutom det onda jag hade i magen i början (vilket bara var kanske 2, max 3 veckor) så mådde jag väldigt bra. Inget direkt illamående, men jag kunde vara lite så i början att jag var hungrig, men det fanns inget jag var sugen på att äta. Men jag mådde aldrig så illa så att jag spydde. Jag hade lite "gravid-hjärna" i början, var rätt så snurrig och glömsk.  Jag hade lite ont i nedre delen av ryggen, från typ v.16 och frammåt, ju längre in i graviditeten desto ondare fick jag. Men det var mest när jag var igång mycket som det gjorde ont, om jag tog det lugnt så var det inte så farligt. Jag hade alltid bra blodtryck och värden. Kände första fosterrörelserna i typ v.16. Vid ett tillfälle under hösten var jag orolig, jag hade inte kännt hennes rörelser nånting nästan, då ringde jag specialistmödravården och fick komma dit och bli undersökt, men allt såg bra ut.
Jag gick hem på graviditetspenning 60 dagar innan BF, så jag slutade jobba typ 8.e okt. Väldigt skönt att bara gå hemma och få bry mig om mig själv. Mot slutet var det ibland rätt tungt att andas när jag skulle sova, men det gick hyffsat ändå. På slutet blev det mer och mer kontroller hos barnmorskan, men allt såg alltid bra ut. Jag var beräknad till 19/12, men då ville hon inte komma. Och lika bra var det. Jag hoppades att jag skulle gå över tiden tills januari, för det kändes inte så kul för ungen att bli född så sent på året eller på julafton eller nyårsafton. Så jag var väldigt still på slutet, vågade inte göra nåt som riskerade att sätta igång förlossningen innan nyår. På nyårsaftonskvällen var vi väldigt nöjda och glada, vi skulle klara oss in på nya året. Den 2.a januari åkte vi in på igångsättning, söndagen den 3.e januari är hon född. Det var den graviditeten. Jag är så tacksam över att jag fick må så bra. 
Förlossningen skriver jag om i ett annat inlägg. Todiloo! 
 
På bilden är jag gravid i v.36 (35+6)

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela